Začínají BRIGÁDY 2022

Zdravím všechny členy a přátele tenisu v Malenovicích na začátku sezóny 2022

Zdá se, že zimní počasí začíná ustupovat a nastává čas připravit naše venkovní kurty na sezónu.

Brigády se budou konat průběžně. Začneme už tuhle sobotu 19.03.2022, - pokud bude samozřejmě vhodné počasí (nebude mráz nebo déšť) a kurt bude pochozí tak, abyste se nebořili do typického antukového „blatíčka“.

Plán prací by měl být následující:

1. Odklidit desky, které zakrývaly lajny. Přenést je na kurt č.1, naskládat je, nebo opřít o plot tak, aby mohly na sluníčku vyschnout. Až budou suché mohou se sklidit pod terasu.

2. Vyčistit kurty od nečistot. Začít kurtem č.2, který je díky delšímu vystavení slunci během dne, lépe pochozí.  Zbavit se jehličí, listí a jiných nečistot, vč. kamínků. Používat hrábě a metly. (Udělat hromádky) Dále vyplevelit kraje kurtů, zbavit se i mechu (momentálně jsou kurty po zimě tak načechrané), že mech půjde pěkně seškrábnout. Hromádky se pak buď napytlují, a nebo odvezou v kolečkách do škol. zahrady, příp. k popelnici u vchodu. Vhodná stará antuka může být použita na zaplnění prohlubní a děr po obvodu kurtů.

3. Až bude kurt perfektně vyčištěný a nebudou hrozit ranní mrazíky, mohou se zabouchávat lajny. Slouží k tomu buchar s kolejnicí. Lajny se zabouchávají cca 2-3 cm pod úroveň terénu. Poté následuje rozhrnutí antuky, která se naváží stavebním kolečkem v pytlích. (Pytle načněte tak, aby mohly následně sloužit pro odvoz nečistot)

Mezitím se musí zprovoznit závlaha, (venkovní voda) kterou se po rozprostření antuky (hrably), povrch opakovaně kropí. Kropení spojuje částečky antuky v kompaktní a celistvý povrch. Následně je potřeba povrch opakovaně zhutňovat válcem. Jezdí se příčně i podélně, je vhodné to střídat. a je také vhodné mezitím kurt prolévat vodou. Pozn. k válcování: Nikdy se válcem nesmí jezdit podélně přes lajnu. (těžký válec vytvoří vlnku a vytrhává lajnu ven) Válcem se jezdí tak dlouho až je povrch dobře zhutněný a vhodný pro hru. Je potřeba dávat pozor, aby se při válcování povrch tzv. netrhal, ale zhutňoval. Je to o citu lidí, kteří válcují. Pokud se povrch trhá, měl by se více zvlhčit a dát mu čas, aby vlhkost prosákla dovnitř a působila jako pojivo prachových částic antuky.

4. Společně s venkovní vodou se pustí i voda uvnitř, zprovozní se karma, záchodové nádržky a následují klasické domácí úklidové práce. Umýt umyvadlo, zamést, vytřít podlahu, umýt okna, parapety, setřít prach, vyčistit savem sprchy a záchody, umýt ledničku …

 Pozn. Letos musíme dát novou příčnou zadní lajnu u kabin na kuru č.1., vyměnit nejen ji, ale i kotvící prvky